Gradinița particulară Smart Steps New Town

Împreună dăm culoare unei educații de succes!

Gradinița Smart Steps NEW TOWN
Grădinița Smart Steps NEW TOWN facebooktwitteryoutubegoogle

Blog

Importanta povestilor terapeutice

Povestile terapeutice sunt create in vederea realizarii unui exercitiu de incalzire a aparatului fono-articular, cu ajutorul onomatopeelor. Micutul personaj “Cip-Cip” are caracteristici pe care adesea le regasim la copii: este curios, este haios, este inocent si uita sa doarma sau sa manance, in favoarea jocului si a socializarii.

Aceasta poveste introduce copilul in viata de la ferma, ii face cunostinta cu micile vietati de acolo, ii sunt descrise, fiind favorizata dezvoltarea imaginatiei si a cunoasterii.

Prima zi

Prof. logoped Cotacu Nicoleta

Într-o frumoasă zi de primăvară, puișorul Cip Cip a ieșit din oul clocit cu mare grijă de mămica lui Cloșcuța Drăguța. Văzându-și puișorul printre cojile subțiri ale fragedului ou care cândva îi fusese casă micuțului puișor, Cloșcuța Drăguța a exclamat bucuroasă către copilașul ei:

- Clon, clon, clon,clon, clon, clon, puiul mamei puișor, bine ai venit în marea noastrăfamilie! Îți dorește mami să devii un cocoș puternic și curajos, așa cum este și tăticul tău, Pintenatul, care abia așteaptă să te cunoască. Acum stai un pic în razele mângaietoare ale soarelui, ca să-ți usuci firavele aripioare pentru că astazi este o zi importantă: astăzi vei cunoaște întreaga familie a fermei de animale în care te-ai născut, în care vei crește și în care îți vei face nenumărați prieteni.

După câteva ore în care puișorul nostru Cip Cip s-a scăldat în razele blânde ale soarelui și a prins puțină putere, fiind condus de mămica lui a mers să facă cunoștință cu toți membri fermei “Paradisul necuvântătoarelor”, ferma în care și părinții lui au crescut fericiți. Puișorul era foarte curios să-și cunoască în primul rând tatăl despre care aflase că este foarte curajos, așa că prima vizită a fost în țarcul păsărilor. Cip Cip privea temător printre sutele de înaripate pe care le-a văzut în țarc. Deodată s-a auzit o voce puternică și răsunătoare:

- Cucuriguuuuuu! Cucuriguuuuu!

- Ce se aude, mămico? întrebă puișorul nedumerit.

- Este cocoșul, tatăl tău, dragule! Privește acolo sus pe pietroi!

Puișorul privi spre locul indicat de mama lui și acolo văzu un cocoș mare, cu penele roșiiși negre, cu o creastă mare, care se înalța măreț pe piatra care puișorului i se părea cât un munte pe lângă trupușorul lui mic și firav, iar acolo sus era el, tatăl. Minute în șir puișorul și-a admirat tatăl care striga mândru:

- Cucuriguuuuuu! Cucuriguuuuu! Să nu-mi spui, Cloșcuțo Drăguțo, că el este băiatul meu ?! spuse glumeț Pintenatul.

- Ba da, răspunse ea, este chiar băiatul tău și a venit să te cunoască.

- Încântat de cunoștință, fiule! Mă bucur să te vad, dar hai îndrăznește, intră în țarc, nu-ți fie teamă! Toate aceste păsări îți vor fi în curând prieteni. Vino să îi cunoști.

Puișorul se uita mirat la una dintre păsările de acolo care era chiar mai mare decât tatăl său însă parcă nu semăna cu el. Avea penele alb cu negru, o creastă mai mare, însă lăsată ușor peste unul dintre ochi, picioarele și ghearele mai lungi și la gât niște mărgele roșii ca focul, iar când deschise gura se auzi:

- Glu-glu, glu-glu, glu-glu, mișcându-și mărgelele dintr-o parte în alta!

- Nu te speria, micuțule, el este Tache- curcanul! Chiar dacă este așa de mare, este foarte prietenos și are și el niște puișori cu care o să te înțelegi de minune.

Auzind acestea, Cip Cip s-a liniștit și chiar s-a bucurat să afle că mai sunt și alte făpturi așa micuțe ca el pe acolo. Mergând mai departe, puișorul a observat altă ciudățenie, dar ce să fie? Avea pene albe, însă nu semana deloc cu cocoșul sau curcanul, avea un cioc lung, dar mai lat, picioarele scurte și când mergea se legăna dintr-o parte în alta spunând:

- Mac-mac, mac-mac, mult îmi place să mă bălăcesc în lac!

- Ea este Rătușca, prietena mea cea mai bună! zise Cloșcuța Drăguța. Salutare, soro!

- Mac-mac! Salutare, draga mea! Dar cine este micul cavaler care te însoțește?

- Este Cip Cip, puișorul meu!

- Să-ți trăiască, scumpo! Mari bucurii să-ți aducă!

- Mulțumesc!

Puișorului i-a fugit repede privirea către o rața dar mai mare, cu gâtul mai lung, parcă n-ar fi tocmai rață…

- Ga-ga, ga-ga, din ciocul lung zicea! Eu sunt Gât-Lung, gâscanul! Salutare, micuțule!Cum te cheamă? Al cui ești, că pe aici prin ogradă nu te-am mai zărit, sau poate ești prea mic și bine te-ai pitit?

- Piu-piu! Sigur nu ne-am cunoscut, eu sigur te-aș fi recunoscut și-s micuț ca am decâto zi. Cip Cip mă cheamă și sunt băiatul lui Pintenatul și al Cloșcuței Drăguței.

- Bravo, mai băiete! Pari isteț, deja ne înțelegem! Să crești mare și sănătos!

- Mulțumesc! Salutare! Curând să ne revedem! Mămico, hai mai arată-mi ce alte făpturi așa prietenoase mai sunt în ograda asta minunată?

- Mă bucur că ești un puișor așa de prietenos, isteț și drăguț! Mai avem mult de hoinărit și de descoperit, dar acum ai obosit și sigur ți-e foame. Hai încearcă să mănânci din praful acesta galben pregătit special pentru tine. Se numește mălai și te ajută să crești mare și sănătos. Toți cei mici trebuie să mănânce pentru a devei puternici.

Puișorul se înfrupta din mâncarea delicioasă și imediat ce a terminat a plecat nerăbdător alături de mama sa în ogradă pentru a întâlni și alte ființe deosebite.

- Unde mergem acum, mămico?

- Mergem în ograda animalelor, dar te rog să fii atent pe unde mergi pentru că

animalele sunt mult mai mari decat noi si nu aș vrea să ți se întample ceva! Nu te îndeparta de mine pentru că te poți rătăci!

- Sunt mai mari și decât tata?

- Oooo, dragule, ce glumeț ești! Ai să fii surprins de cât de mari sunt unele animale!

Cip Cip o urma înde-aproape pe mămica lui, fiind ușor speriat de cele aflate, însa foarte,

foarte curios.

- Am ajuns, mămico?

- Imediat, puiule! Ești foarte nerăbdător!

A fost foarte bucuros Cip Cip când a aflat că în sfârșit se apropie de ograda animalelor.

Au ajuns în fața unor porți foarte mari care s-au deschis pentru a ieși un animal foarte frumos, mândru și bine îngrijit. Acesta se opri și scoase un țipăt foarte puternic:

- Ihaaaaaaa, ihaaaaa!

- Oauuuu! Ai avut dreptate, sunt mult mai mari decât îmi imaginam eu animalele astea!

Dar cum se numește acest animal?

- Este un cal!

Cip Cip își luă repede privirea de la mărețul cal când a auzit un alt sunet puternic și

necunoscut de el:

- Muuuuuuu, muuuuuu, muuuuuuu!

- Mamico, mamico, o doare ceva? întrebă speriat Cip Cip.

- Nu, puiule, așa vorbește ea. Este o vaca, și cel mic de lângă ea este puiul ei, vițelul.

- Este si el pui ca si mine?

- Sigur ca da.

- Dar el de ce este așa de mare?întreba puiul cu dezamăgire în voce.

- Este mai mare decât tine pentru că și mama lui este mai mare decât mine. Dar nu

trebuie să te întristezi, nu contează cât esti de mare. Fiecare dintre noi suntem foarte importanți. Noi, păsările, oferim ouă, iar văcuța lapte.

- Și cea de acolo care zice: “Beeee, Beeee, Beeee!”? Ea ce produce?

- Aceea este o oaie. Tot lapte produce și ea, însă este importantă și pentru lâna sa.

Puisorul privea curios la toate făpturile din jurul său, când deodată porni foarte hotărât

către niște animale rotunjoare, nu prea frumușele din cauza noroiului în care se scăldau fericite și nici zgomotele pe care le scoteau nu erau prea drăguțe. Ziceau de zor:

- Grof, grof, gorf!

Porcușorii mai mici strigau si ei:

- Guiț! Guiț!

Puișorul privea tare nedumerit.

- Ce se întampla, mamă, aici? Rațele astea se ceartă?

- Ha ha ha, nu sunt rațe și nu se ceartă, nu-ți fă griji! Este o familie de porci. Așa

discută ei. Porcușorii mici mai au câte ceva de împărțit, însă așa fac toți puii. Ai să vezi că și tu o să te ciondănești cu frații tăi când vor ieși din ouă. Dar cum de ai crezut că sunt niște rațe? ha ha ha. râdea Cloșcuța Drăguța fără încetare.

- Pai când am vorbit cu Rătușca a zis că îi place pe lac și îi place să se bălăcească.

M-am gândit că și aceștia trebuie să fie rude cu Rățușca din moment ce se bălăcesc atâta. explică puișorul forte rușinat de râsul mamei lui.

Cred că ai cam oboist. Hai repede acasă să te odihnești și să îngrijim și ouăle din care vor ieși frații tăi. Cred că ai văzut destule astăzi.

- Da, cred că este o idee bună…

Cei doi merseră la cuibul lor, iar Cip Cip se cuibări lângă mămica lui, închise ochii și se gândi la toate ființele pe care le-a cunoscut în prima lui zi de viață…

Autor: Prof. logoped Cotacu Nicoleta

Unde suntem?

homeStrada Dristorului nr. 91-95, bloc E, parter, sector 3, București
Complexul rezidențial New Town

Cum ne contactați?

mobil bleuIonescu Ana-Maria - Director
0733 965 133
email bleu031.438.12.48
email: office@gradinitasmartsteps.ro


 

 Cum ajungeți la noi?
 Tramvaie: 1, 15, 17, 19,23, 27, 34, 50
 Troleibuze: 70, 79, 92
 Autobuze: 133, 135, 311
 Metrou: stația Dristor

facebookgoogletwitteryoutube

Urmăriți-ne pe Facebook!